Oma tarina:Terveys/kuntoliikkujan kokonaisvaltainen huomiointi ja valmentaminen

Janikan oma tarina

Minua aina jollain tavoin harmittaa, kun puhutaan urheilijoiden valmennuksista. Entäs me tavalliset terveysliikkujat tai kuntoliikkujat, joista usein moni painii myös jonkun sairauden tai terveyshaasteiden kanssa? Suuri ja tärkeä ryhmä, joka todella tarvitsee tukea eri tilanteisiin ja omien voimavarojen löytymiseen.

SAIRAUDESTA/TERVEYSHAASTEISTA

Minulla on rakennepoikkeavuus niskassa, mikä aiheuttaa selkäydinnestekierron toimintahäiriötä. Sairaus on nimeltään chiari 1 malformaatio, johon liittyy syringomyelia. Chiari-tyyppi 1 -epämuodostumassa (malfomaatiossa) pikkuaivojen alaosa työntyy kallonpohjan suuresta aukosta (Foramen magnumista) luiseen selkäydinkanavaan. Pikkuaivojen luisuminen foramen magnumin alapuolelle johtaa pikkuaivokudoksen painumiseen sekä aivoselkäydinnesteen kiertohäiriöihin. osalla sairauteen liittyy lisäksi syringomyelia, joka tarkoittaa nesterakkuloita selkäytimessä eli puhutaan lievästä selkäydinvammasta. Minulla on nämä molemmat. 

Chiari diagnooseja tehdään nykyään yhä enemmän, koska kuvauksia tehdään enemmän. Chiaria on nyt viime vuosina tutkittu enempi. Lähes joka toisella tai kolmannella kadulla kävelijällä todennäköisesti on chiari, mutta se ei aiheuta oireita. Useimmilla, joilla tämä todetaan, se ei aiheuta toimenpiteitä vaan oireiden mukaan opetellaan elämään ja tarpeen mukaan seurataan. Noin 60 henkilöllä 10 vuodessa todetaan ns muuntuva muoto, joka vaatii leikkaushoitoa, jotta sairauden eteneminen saadaan pysähtymään. Itse kuulun tähän 60 joukkoon. 

OMAT  OIREET

Chiarin oireet voi olla hyvin moninaisia, kerron tässä vain omista oireistani. Minulla tämä sairaus on todettu 2004, jolloin se ei ollut niin tunnettu. Oireina on tasapainohäiriöitä, raajojen jäykkyyttä, tuntopuutoksia, niska ja kasvosärkyä, vasemman käden liikevaje. Myöhemmin on tullut mukaan vasemman jalan jäykkyys/huono toiminta, ruuansulatushäiriöt, autonomisen hermoston toimintahäiriöitä, viimeisimpänä näköhäiriöt eli nystagmus ja ajoittaiset näön sumentumiset, jotka kävivät niin hankaliksi, että jouduin luopumaan päivystävän sairaanhoitajan urasta. Neurologiset oireet pahenee kiireessä, enkä pysty säännölliseen työhön tällä hetkellä. Kroppa ei vain tottele, jos ei saa tehdä asioita rauhassa ja muut oireet korostuu. Niskakivut on välillä sanoin kuvaamattomia ja kun oikea puoli kropasta on niin paljon vahvempi, kropan jumit haastaa arkea.

KUN ASIAKASTA KUUNNELLAAN

Sairaus on ollut sen verran tuntematon, että olen kulkenut vuosien varrella lukuisilla ammattilaisilla ohjauksissa arvioissa ja tutkimuksissa, ennen kuin kokonaistilanne otettiin haltuun. Jokaiselta ammattilaiselta olen saanut jotakin. Tiedän kyllä, että olen ollut sen verran harvinainen tapaus muiden joukossa, että sitä on hankala ymmärtääkään. Oman tilanteeni haltuunotosta ja ymmärryksestä suurkiitos työterveyslääkäri Sami Tikkaselle ja omt fysioterapeutti Juhani Taivelalle. Myöhemmin OYS kuntoutustutkimuspoliklinikan henkilökunnalle, neurokirurgi Niina Salokorvelle ja neurologiselle fysioterapeutti Raija Eskolalle. 

Kun asiakas kohdataan kokonaisuutena, yksilönä, pysähtyen ja kuunnellen, löydetään oireille syy ja hoito, joille voi myös itse tehdä jotakin omien voimavarojen puitteissa. Se taakka, mitä asiakas mukanaan kantaa ei yhtään helpotu, jos sanotaan mitä sinun pitäisi vielä tehdä, kun ei kysytä mitä asiakas on jo tehnyt. Tällä hetkellä odotan chiari leikkuu aikaa, jolla selkäydinnestekierrolle tehdään enemmän tilaa, jotta neste saadaan kiertämään oikein ja toivottavasti myös nesterakkulat pienenee tällä ja ainakin osa oireista helpottuu.

KOKONAISVALTAINEN VALMENNUS

Reilu 2 vuotta sitten löysin omt fysioterapeutti Juhani Taivelan,( Kiitos siitä fysioterapeutti Sanna Elorannalle, jokaisen ammattilaisen tulisi osata arvostaa moniammatillisuutta ja konsultoida tarvittaessa kolleegaa. Se on osa ammattitaitoa.) jonka luokse menin rangan ja kropan jäykkyyksien ja kipujen vuoksi, mutta halusin tukea kokonaisvaltaiseen tilanteeseen, jotta liikkuminen ja terveellinen ravitsemus pysyy mukana arjen haasteissa omien voimavarojen mukaan.

Terveydenhuollon ammattilaisena ja paljon koulutuksia käyneenä oli tunne, että täytyisi osata asiat itsekkin, mutta yksin asioiden tekeminen on vaikeaa, kun haasteita on paljon. Juhanin kanssa ensimmäinen vuosi oli käynnit varmaan 2 ´4 viikon välein. Luottamuksen syntymiseen meni aikansa. 100km välimatka toi haastetta, mutta aluksi jäykkyydet ja kivut vaati käsittelyä. Siinä samalla juteltiin kokonaisvaltaisesti arjesta, ravitsemuksesta, liikunnasta, työstä, omista voimavaroista, menneestä elämästä ja omasta arvomaailmasta.

Henkinen tuki matkan varrella on ollut korvaamatonta. Vaikka välimatka on haastanut, aina on tuen saanut viestillä. yhteistyö on saumatonta, kun uskaltaa sanoa kaiken ääneen;) Ollaan opeteltu omaa tapaa käyttää kroppaa liikkeessä ja sen vaikutusta kipuun ja lihasjumeihin. Soviteltu liikuntaa omaan arkeen sopivaksi siten, että lajit on mieluisia, pyöräilyä, kuntosalia kävelyä, omien voimavarojen mukaan. On tärkeää että luottamus ja ajatusmaailma kohtaa ja vuorovaikutus on vastavuoroista. 

Minulla oli myös tiivis neurologisen kuntoutuksen jakso 20 kertaa vuodessa, jossa sain vasemman puolen heikkoutta kurottua umpeen ja tasapainoa paremmaksi Raija fysioterapeutin kanssa. Hurjasti joudun tekemään töitä, että vasen puoli pysyy mukana ja sen täytyy saada ekstrahuomiota, askelluksia, kyykkyä, yksi puoli kerrallaan salilla, jotta oikea ei tee kaikkea työtä. Toiset päivät on haastavia ja pienikin flunssa tai huonosti nukuttu yö hankaloittaa oireet. 

Itse olen luonteeltani sellainen, että minun täytyy aina ymmärtää miksi tehdään, että löytyy oma ymmärrys ja motivaatio. Mistä kipu johtuu, mitä sille voin tehdä. On eräämmän kerran tässä vuosien varrella ottanut kupoliin kun sanotaan että liike auttaa, kun on kipeä. Tehnyt mieli uhallakin jäädä sohvan nurkkaan. Sittemmin olen oppinut tavan, että liikkuminen tuo hyvän olon ja saa ajatukset pois kivusta ja muusta oireilusta. Jos niska on kipeä voi treenata jotain jaloilla, jos jalka on hankala, sitten liikettä yläkropalle. Jos silmät on hankalat, kevyt kävelylenkki onnistuu. Juhanin ja Raijan tuki, ymmärrys ja kärsivällisyys on ollut huikeaa. 

KOSKAAN EI TARVITSE OLLA VALMIS

Onneksi ihminen ei ole koskaan valmis. Tukea on saatavilla. Vaatii itseltä hyväksyntää tilanteeseen ja ymmärrystä tekemiseen. Uskallusta ottaa apua vastaan. Ammatilaisen pysähtyminen kohdallesi on äärettömän tärkeää. Se, että joku ymmärtää, tukee, kuuntelee ja ohjaa omien voimavarojen mukaan eteenpäin. Aina ei tarvitse selvitä yksin, vaikka opit olisikin jo itsellä.

HYVÄKSYNTÄ JA OMIEN VAHVUUKSIEN LÖYTYMINEN 

Minullakin on vielä pitkä matka siihen hyvinvointiin mitä toivon. Mutta olen oppinut hyväksymään tilanteeni ja terveyshaasteet ja olemaan kiitollinen sen tuomasta matkasta. Nyt olen kuntoutustuella ja ammatillisena kuntoutuksena aloittamassa markkinointiasiantuntijan opinnot verkossa. Leikkuun jälkeen työkokeilu tähän omaan yritykseen. Ilman sairauttani, en olisi tässä rakastamassani työssä, olisi jäänyt monta huikeaa ihmistä tapaamatta, en olisi yhtä periksiantamaton ja määrätietoinen. Tiedän saavuttavani vielä enemmän,  kun on oikeat ammattilaiset  ja läheiset on ympärillä ja tukena.

Juhani on oikeastaan henkinen valmentaja suurimmalta titteliltään itselle nykyisin. Mennään sen haasteen ehdoilla mikä millonkin tulee arjessa esiin. Liittyy se sitten kipuun, työhön, ihmissuhteisiin, liikkumiseen, uneen tai ravintoon. Kun toinen antaa näkemystä, asioita osaa pohtia eri kannalta ja löytää aina suuntaa mikä on hyvä. Ainoa mikä elämässä on varmaa, on muutos, niiden mukaan on elettävä. 

Toivon, että voin omalla kokemuksella, tiedolla,taidolla, tuella ja ymmärryksellä  löytää myös sinulle parempaa hyvinvointia, oli terveyshaaste mikä hyvänsä. 🙂

TÄRKEITÄ POINTTEJA VALMENTAJAA/KURSSIA VALITTAESSA

 • On tärkeää, että ajatusmaailma kohtaa valmentajan kanssa. Että ymmärtää miksi tehdään ja tehdään itseä varten.
 • Ihan yhtä tärkeää on se, että ammattilainen ymmärtää, tukee ja kuuntelee, kuin se, että asiakas kuuntelee, kysyy ja ymmärtää ammattilaista.
 • Kun toinen antaa laajempaa näkemystä, osaa nähdä asiat erilaisena ja kattavammin. Ammattilaisellakin voi olla valmentaja toisesta ammattilaisesta.
 • Valmiit ruoka- ja liikuntaohjeet harvoin toimii. Paremmin toimii se, mikä haaste elämässä on päällimmäisenä, siihen puuttuminen asiakkaan voimavarojen ehdoilla. Kun muutoksesta tulee tapa, sitten seuraavan haasteen kimppuun.
 • Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Ajatukset, tunteet ja mieli ja eletty elämä vaikuttaa uneen, ravintoon ja liikkumiseen. Jos esimerkiksi nukut huonosti tai stressiä on paljon, et jaksa panostaa säännölliseen ruokailuun. Tai jos on kipeä ja ajatus kivussa et jaksa liikkua.
 • Omalla arvomaailmalla on merkitystä kokonaistilanteeseen. Omaa kehoa ja sen kuuntelua kannattaa oppia arvostamaan. Itselle mieluisalla liikunnalla ja sopivalla ravinnolla voit merkittävästi vaikuttaa terveyteesi.
 • Sinun ei tarvi tehdä niin kuin muut tekee. Sinulle ei välttämättä ole hyväksi sama, mikä, jollekin muulle on. Pääasia, että se sopii sinulle ja opit toimimaan omien voimavarojen mukaan.
 • Jos joku paikka on kipeä, ei silti tarvitse olla liikkumatta. Jos käsi vaivaa, voi tehdä jotain jaloilla. Jos vaivaa jalka, voi tehdä vaikka yläkroppatreenin salilla.
 • Sillä, kuinka käytät kehoasi arjessa, voi olla suuri merkitys kipuihisi tai lihasjumeihin. Totuttuja liikemalleja muuttamalla ennaltaehkäiset kipuja syntymästä.
 • Henkisellä tuella ja ymmärryksellä on suuri merkitys muutoksien tekemiseen ja omien voimavarojen ja vahvuuksien löytymiseen ja niiden mukaan toimimiseen
 • https://omanelamanstara.fi/oes/ löytyy verkkokurssin muodossa valmennuspolku näistä aiheista🤗-Janika

Janika vasemmalla, Suvi oikealla. Pienenyrityksemme työhyvinvoinnista pidetään kiinni ajoittaisilla yhteisillä liikuntatuokioilla:)