Sisäinen motivaatio

Olen lukemassa parhaillaan Jarmo Liukkosen Psyykkinen vahvuus kirjaa:


Sisäisestä motivaatiosta on kyse silloin, kun johonkin toimintaan osallistutaan oman itsensä vuoksi. Tällöin toiminnan motiiveina ovat ilo ja myönteiset tunnekokemukset, jonka toiminta saa aikaan. Kun ihminen on motivoitunut sisäisesti itsensä kehittämiseen ja harjoitteluun hänen itsemääräämisensä on huipussaan. Tällöin hän ei koe, että muut kontrolloivat hänen toimintaa. Sisäisesti motivoitunut jaksaa harjoitella, vaikka kohtaisikin vastoinkäymisiä. Valmentajan on tärkeää tietää keinoista, joiden avulla hän voi ohjata sisäistä toimintaa kohtaan”

Sisäinen motivaatio fysioterapiassa

Pitkäaikaisena fysioterapia asiakkaana olen oppinut sisäistä motivaatiota fysioterapiaan ja voimaharjoitteluun viime vuosien varrella. Mihin tarvitsen salilla tehtävää voima liikettä arjessa? Kyykkyjä tuolilta tai latttialta ylösnoustessa Pystypunnerrusta, kun nostelen tavaroita ylöspäin, Tämä mielikuva auttaa vastaavasti salilla hahmottamaan, mikä lihas liikkeessä työskentelee ja pitämään jännityksen siinä.

Neurologisesta fysioterapiasta saan vinkit ja tuen toiminnalliseen harjoitteluun ja liikkuvuuteen. Viime viikolla ja tällä viikolla kävin mobilisoimassa omt fysioterapiassa niskaa leikkuun jäljiltä- (Välimatka 100km, mikä välillä haastaa käymistä) Samalla käytiin läpi kokonaiskuvaa ja sain vinkkejä lonkan ulkokiertäjien vahvistamiseen, jonka heikkouden olen viime aikoina havainnut arjessa. Pohdittiin myös, millä tavoin saliharjoittelu on  järkevää aloittaa uudelleen. 


Välillä olen sanonut suoraan, että mikset kertonut, ettei käyttämäni tapa tuottaa liikettä ole ehkä paras mahdollinen, koska kuormittaa vääriä lihasryhmiä aiheuttaen kipuja ja lihasjumeja. Ärsyttänyt ihan älyttömän paljon,etten ole itse aiemmin tajunnut🤭Mutta matkan varrella olen ymmärtänyt, että sisäinen motivaatio turhauttavan pieniin liikkeisiin herää, kun itse huomaa jonkun asian, johon voitkin itse vaikuttaa myönteisesti ja harjoitteita tulee määrällisesti järkevä määrä, jolloin ne tulee tehtyä ja kehittymisen huomaa.

Sisäisen motivaation merkitys omaan hyvinvointiin


Sama on usein omien sairaanhoitaja/ravintovalmennus asiakkaiden kohdalla: Sisäinen motivaatio herää, kun asiakas huomaa omiin voimavaroihin ja arkeen sovitetun liikunnan ja säännöllisen aterioinnin laskeneen koholla olleet kolesteroli arvot normaaleiksi muutaman kuukauden seurannassa. 🤩

Mulle on tärkeää, että ymmärrän aina niin asiakkaan, kuin itsenikin kohdalla, mistä joku asia johtuu ja mitä sille voi tehdä. 
 Välillä sitä sokeutuu itse, eikä näe niitä pieniä hyviä muutoksia tai sitä, mihin milloinkin kiinnittää huomiota. Tällöin toisen ajatukset on kullanarvoisia ja vie eteenpäin. Se myös auttaa sisäisen motivaation säilyttämisessä ja tietyllä tavalla pitämään jatkuvan muutoksen ja kehittymisen osana elämää.
💖Janika