Liikkuminen ja terveyshaasteet

Kun on terveyshaasteita, voi olla vaikeaa löytää kipinää liikuntaan. @strongskuntokeskus Lillin kanssa keskusteltiin aiheesta, kuinka haluttais niin kovin, että jokainen löytäisi liikunnan ilon ja tavan liikkua terveyshaasteista ja arjen kiireistä huolimatta.


Fysioterapia on mulle ollut oikeastaan koko elämän ajan yhdenlainen harrastus. Välillä se on ollu harvempaa, välillä tiiviimpää. Aiemmin ajattelin kaiken maailman kuminauhajumpat ehkä vähän tylsinä kotiharjoitteina ja yksittäisinä käynteinä, joita jaksoi tehdä aikansa, mutta sitten mielenkiinto aina lopahti. (Anteeksi vaan kaikki fysioterapeutit).Ymmärsin kyllä hyödyn, mutta en ymmärtänyt ujuttaa harjoitteiden ajatusta arkeen ja muuhun liikuntaan. 


Välillä terapiat on hoitoa tai harjoitteiden päivittämistä. Tehokkaampaa treeniä. Henkistä tukea/pystyvyydentunteen vahvistamista. Näkemysten antamista. Totuttujen liikemallien uudelleen opettelua kipujen saamiseksi hallintaan.
Välillä se on palkitsevaa. Välillä niin haastavaa ettei kyyneliltä voi välttyä. Iloa uusista oivalluksista. Itkua ärsyttävän hitaasta etenemisestä ja ärsytystä siitä,  kun yhteen haasteeseen löytyy apua, on aika aloittaa seuraavan työstäminen.

Mutta onhan se  aina hienoa, kun huomaa kipujen vähenevän ja kropan toimivan arjessa paremmin 🤩
Vuosien varrella olen opetellut tavan, että aina voin liikkua jollain tavoin ja se tuo hyvän mielen ja olon. Kuntosalia, kävelyä pyöräily, vesiliikuntaa. Maailma on lajeja täynnä, Onneksi!  Kaikki liike on hyväksi. Arkiaktiivisuuden huikeaa terveyshyötyä unohtamatta 🤩
Älä epäröi pyytää neuvoa/ohjausta tarvittaessa!  Avun pyytäminen saattaa olla vaikeaa mutta se kannattaa! 


Itse en olisi selvinnyt yksin omin neuvoin. Haasteissa eteneminen on välillä tuskallisen hidasta, jos multa kysytään. Onneksi olen löytänyt ammattilaisten verkoston ympärilleni, joiden puoleen voi kääntyä kun on tarvetta. 


Liiku miten liikut. Pääasia on, että saat siitä hyvän olon ja iloisen mielen. 🙂
<3Janika