Arvot omassa elämässä

 

Ajeltiin perheen kanssa syyskuussa minilomalta kotia kohti pohjoisesta katsomasta siskon tytön vauvaa. Päivä autossa, aikaa viimeistellä mielessä pyörinyt teksti. Pienen pojan ensi tapaaminen oli mieleenpainuva hetki. Ensimmäinen isotätitettävä minulle

Arvot ovat suuressa roolissa elämässä. Minulle tärkeitä arvoja ovat terveys/hyvinvointi, johon kuuluu luonto ja liikunnalliset harrastukset.Perhe/ystävät/läheiset ihmissuhteet, mutta myös mielekäs työ.Minulle ei työ ole vain työtä rahan vuoksi, vaan on tärkeää että se tuottaa iloa, saa toteuttaa itseään ja siinä on mahdollisuus kehittyä.

Tasapaino elämän aikana voi vaihdella arvojen välillä. On aikoja, jolloin terveyden merkitys korostuu ja aikaa kuluu enempi oman terveyden vahvistamiseen. Tai perheessä on monta pientä lasta ja aikaa kuluu enempi arjen pyörittämiseen kotona. Tai työssä on kiire ja aikaa ja ajatukset menee enempi työhön.Tärkeää on, että kaikki arvot kuitenkin saa aikaa.

Kun elää arvojensa mukaan, kestää paremmin vastoinkäymisiä tai arjen muuttujia ja oppii olemaan joustava, vaikka tasapaino arvojen välillä järkkyy. Arvojen mukaan eläessä, elämä tuntuu merkitykselliseltä ja on henkistä vahvuutta käsitellä elämän muuttujia ja vastoinkäymisiä.

Tapaan itse välillä pohtia, elänkö arvojen mukaan ja annanko aikaa arvoilleni suhteessa siten kuin haluan. Välillä olen tuntenut piston sydämessäni, kun työ on vienyt ajatukset liikaa pois perheeltä ja lapsi sanoo, että äiti sinä et taaskaan kuunnellut mitä sanoin. Tai uppoudun työhön niin, että ateria uhkaa jäädä välistä, mutta havahdun siihen kun olen kaatamassa kahvia lounaan korvikkeeksi. Pysäytän itseni miettimään, missäs se oma hyvinvointi ja kaivelenkin pakkasesta wokkia ja kanaa ja nakkaan uuniin.

Nämä on hyviä pysäytyksiä arvojen tasapainon pohdiskelulle.

Suosittelen sinuakin miettimään aina aika ajoin:🍁Mitkä asiat sinä tunnet elämässäsi tärkeimmäksi? Mitkä tuottaa iloa ja mielihyvää? 🍁Mistä asioista vähiten haluaisit luopua? 🍁Elätkö ja jaatko aikaasi arvojesi mukaan?

Tutkimusten mukaan onnellisia ihmisiä yhdistävä tekijä on omien arvojen mukainen elämä. Onni asuu pienissä arjen hetkissä. Ei ollenkaan huono pohdinnan aihe

💕Janika