Älä laihduta

Toukokuussa vietettiin ÄLÄ LAIHDUTA – päivää, jolloin postasin instaan ajatuksiani laihduttamisesta:


Valehtelematta lempipäiväni, heti äitienpäivän jälkeen. Voisin puhua tästä päivän (tai viikon) putkeen. 🤷‍♀️
Miksi tämä päivä on (minulle) tärkeä?


1. Näen jatkuvasti työssäni laihduttamisen ikävää jälkipyykkiä (jyrkät kiellot, ahdistus, kaupan käynti ruuan kanssa, jojoilu jne.) 
2. Yhteiskunta on saatava ymmärtämään että olemme erilaisia, eri kokoisia, yksilöitä! Alle 25 BMI ei ole kaikille hyvän olon BMI. Kun tähän yritetään mahduttaa koko Suomen kansaa, tarkoittaa se vääjäämättä laihduttamista, mistä seuraa usein lihominen. 
3. Ylipainon taustalla on niin paljon muutakin kuin herkkujen syöntiä huvikseen (tämä harvoin aiheuttaa ongelmia). Painoon vaikuttaa mm. geenit, kotoa opitut tavat, lääkitykset, sairaudet, traumat, sosioekonominen asema, asuin sijainti jne.
4. Häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä on liikaa.
5. Lihavuuden stigmasta on päästävä.
6. Mielestäni lihavien lasten punnitsemisesta voitaisiin luopua Asap! Ei tämä ongelma ratkea hyppyyttämällä lapsia vaakalla ja valistuksia kuuntelemassa. Ainoa mitä tästä seuraa, on ongelmat kehonkuvassa ja ruokasuhteessa. 
7. Laihempi ei ole automaattisesti terveempi tai hyvinvoivampi. 
8. Omakohtaista kovaa laihduttamista on taustalla vuosia, joten tiedän mitä se on. Hyvinvointi alkoi vasta, kun luovuin laihduttamisesta!
Toivottavasti kukaan ei enään ajattele, että lihavuus olisi yksilön oma vika tai valinta. Ja mitä sitten, vaikka olisikin oma valinta?

Olen puhunut. 


Mitä SÄ haluat tähän aiheeseen kommentoida? 
Ps. Tää päivä sais olla vuoden jokaisena päivänä.
💛: Suvi